top of page

Prečo nejesť vajcia // Ako funguje produkcia vajec

Niekto sa možno zamýšľa, prečo vegáni nejedia vajíčka. Však je to len vedľajší produkt, nikto pri tom netrpí, nikoho predsa kvôli vajíčku nezabíjame. Je to le mýtus a skutočnosť je veľmi krutá.

Tesne po narodení sú samčekovia buď zaživa pomletí, alebo odhodení do smetí (ešte stále živí). Prečo? Lebo sú pre tento priemysel zbytoční - vajička produkujú len samičky.

Zatiaľ čo samičkám odrežú zobáky (pri plnom vedomí), alebo ich roztavia pri vysokej teplote (815°C), aby neprepadli kanibalizmu, ktorý by bol bežný v takých podmienkach, v akých žijú. Následne ich zatvoria do klietky.

Sliepka sa môže vo voľnej prírode dožiť až 8 rokov, no v tomto priemysle žije 1, maximálne 2 roky.

Aký je život sliepky?

Otrasný. Ale asi jedno slovo vám na opísanie tohto utrpenia nestačí k tomu, aby ste prestali konzumovať vajcia. Takže podrobnejšie: sliepky ani raz za život nevidia denné svetlo, sú zatvorené v malých klietkach, kde trpia.

Sliepky sú geneticky modifikované, aby produkovali toľko vajec, koľko sa luďom žiada. Prirodzene sliepka znesie okolo 12 až 17 vajec za rok. V roku 1905 boli sliepky upravené, aby znášali 120 vajec/rok. A v roku 2016? Sliepka znesie 300 vajec za rok.

Možno v tom nevidíte žiadny problém... Lenže na vyprodukovanie vajíčka, presnejšie škrupiny, sliepka využije veľmi veľa vápnika (30-krát viac než obsahuje jej kostra). Aby vápnik dostala naspäť do tela, mala by vajíčko zjesť. Lenže to by sme si predsa nemohli ráno spraviť praženicu... Z nedostatku vápnika majú sliepky problémy s kosťami, majú ich slabé a často sa lámu.

Čo je to vajíčko?

Sliepka, samica, produkuje vajíčka - neoplodnené vajíčka niekoľkokrát do roka. Znie to povedome? Áno, vajíčko je menštruačný cyklus sliepky. Mňamky.

A pre všetky ženy, dievčatá.. Sliepky znášajú 300 vajíčok za rok. Viete si predstaviť, že by ste mali krámy skoro každý deň? Len kvôli tomu, že niekto si chce ráno z vášho neoplodného vajíčka spraviť raňajky?

A aby vám bolo vajíčko ešte nechutnejšie: vajíčko pochádza z kloaky. Je to jediný otvor sliepky, z ktorého vychádza nielen vajíčko, ale aj moč a výkaly. Mňamky.

Ale však...vajíčko je zdravé!

Nechcem vás sklamať, ale nie je. Vajíčko obsahuje 3-krát viac cholesterolu než steak. Jedno vajíčko (50g) obsahuje 187 mg cholesterolu, pre porovnanie, steak (50g) obsahuje 58mg cholesterolu.

Vo vajíčku sa nachádza prirodzene salmonela. 142 000 ľudí ročne je nakazených salmonelou z vajíčka. (zdroj: The truth about eggs)

Hovorí sa, že vajíčko je perfektný zdroj železa. 50g má len 0,6 mg, zatiaľ čo červené fazuľky (50g) obsahuje 4,1mg, mandle (50g) obsahuje 1,9 mg, slnečnicové semiačky (50g) má 1,7 mg železa a tak dále..

Podľa Physicians Committee for Responsible Medicine, nedávne štúdie ukazujú, že konzumácia vajec môže spôsobiť srdcové choroby, cukrovku a rakovinu (vrátane rakoviny prostaty). V skutočnosti, USDA zakázal The American Egg Board reklamovať vajcia ako "zdravé" alebo "bezpečné".

Kupujem len bio vajcia!

Väčšina si myslí, že keď nakupuje vajíčka od „šťastných sliepok", ktoré nežili v klietkach, tak je všetko v poriadku. Skutočnosť je však iná..

Kupujem vajíčka len od susedky blablabla!

Sliepka, ktorá znesie vajíčka a zaplní svoje hniezdo (alebo klietku) dostane signál, ktorý jej povie, že už ďalej vajíčka znášať nemusí a teda prirodzene prestane znášať ďalšie vajcia. Lenže tá „susedka", ktorá má na zahráde sliepky si vajcia vezme, preruší tým prirodzený proces znášania vajec a to má na svedomí sliepku, ktorá neustále produkuje vajíčka.

Nie, tento priemysel nefunguje takto iba v Amerike... Nasledujúce fotky sú z veľkochovov na Slovensku.

Ako nahradiť vajíčko?

Do koláču môžme dať namiesto 1 vajíčka:

- 1/2 roztlačeného banánu

- 1 lyžičku chia semienok + 3 lyžičky vody (zamiešané)

- 3 lyžičky arašidového masla

- 1/4 šálky jablkovej výživy

- 2 lyžičky škrobu + 3 lyžičky vody (zamiešané)

- 1/4 šálky silken tofu

- 1/4 šálky oleja

- 1 lyžičky ľanových semiačok + 1 lyžička vody

Namiesto praženice:

Tajomstvo spočíva v TOFU!

Recepty nájdete tu, tu a tu, a ešte tu.

Vegánske majonézy ako

Už existuje aj táto sranda:

no zatiaľ iba v Amerike.

Videá o egg industry

Nikdy nebolo jednoduchšie vzdať sa vajíčok ako teraz. Jeho využitie a chuť vieme ľahko nahradiť. Sliepky v tomto priemysle veľmi trpia, nehovoriac o samčekoch. Sliepky sú geneticky modifikované, aby znášali toľko vajec, koľko ich treba pre ľudskú „potrebu". Ich telo to neznáša a tak sú vyčerpané a choré.

Toto všetko sa deje preto, lebo ľudia kupujú vajíčka, ktoré pre človeka nie sú ani zdravé.

Tak čo, dáš si zajtra na raňajky menštruačný cyklus sliepky, alebo radšej nie? :)


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page