top of page

Čo je to vegánstvo?

Isn’t man an amazing animal?

He kills wildlife – birds, kangaroos, deer, all kinds of cats, coyotes, beavers, groundhogs, mice, foxes, and dingoes – by the millions in order to protect his domestic animals and their feed. Then he kills domestic animals by the billions and eats them. This in turn kills man by the millions, because eating all those animals leads to degenerative – and fatal – health conditions like heart disease, kidney disease, and cancer. So then man tortures and kills millions more animals to look for cures for these diseases. Elsewhere, millions of other human beings are being killed by hunger and malnutrition because food they could eat is being used to fatten domestic animals. Meanwhile, some people are dying of sad laughter at the absurdity of man, who kills so easily and so violently, and once a year sends out a card praying for “Peace on Earth.”

― David Coats

Nie je človek úžasný tvor?

Zabíja milióny divých zverí - vtáky, kengury, jelene, mačkovité šelmy, kojoty, bobry, svište, myši, líšky a psy dingo za zámienkou chrániť domáce zvieratá a ich potravu. Následne zabije miliardy domácich zvierat a skonzumuje ich. Toto pre zmenu zabije milióny ľudí, pretože konzumácia zvierat spoôsobuje degeneratívne a smrteľné zdravotné následky ako srdcové ochorenia, ochorenie obličiek a rakovinu. Potom človek týra a zabíja milióny zvierat, aby našiel liek na tieto ochorenia. Zatiaľ čo inde na svete, milióny ľudí zomrú od hladu a podvýživy, pretože jedlo, čo by ich mohlo nasýtiť, je používané k nasýteniu domácich zvierat. Medzitým niektorí ľudia umierajú smutným smiechom nad absurditou človeka, ktorý zabíja tak ľahko a násilne, a raz za rok sa pomodlia za mier na Zemi. ― David Coats

 

DEFINÍCIA :

Vegánstvo je spôsob života, ktorý sa snaží vyhýbať sa, najviac ako je možné a aplikovateľné, všetkým formám využívania a krutosti k zvieratám kvôli jedlu, oblečeniu alebo z akéhokoľvek iného dôvodu.“

Takže nie, vegánstvo nie je iba diéta, ale životný štýl. Vegáni jedia potraviny bez živočíšnych produktov, ale taktiež nenosia oblečenie zo zvierat, nevyužívajú ich pre zábavu a používajú kozmetiku netestovanú na zvieratách.

PREČO VEGÁNSTVO?

Vzťah k zvieratám:

Zvieratá patria do nášho života. Zdieľame s nimi naše domovy, posteľ a každodennú radosť. Berieme ich ako členov rodiny. Keď zomrú, plačeme za nimi..

Aby som bola presná, hovorím o psoch, mačkách a iných domácich maznáčikoch. Čo sa týka kráv, prasiat a sliepok... v poriadku do ich mŕtvych tiel pichneme nože a vidličky.

Našimi peniazmi podporujeme priemysel, ktorý týra a zabíja nevinné tvory. Už od malička nás kultúra učila, že zvieratá ako kravy, prasiatka a sliepky sú na planéte pre to, aby sme ich jedli. No viete si predstaviť, že by vám dal niekto do ruky nôž a mali by ste si zabiť "svoju večeru" sami? Podľa čoho rozlišujeme, o ktoré zviera sa budeme s láskou starať a za ktorého smrť zaplatíme v obchode?

Planéta:

Veľkochov zvierat je zodpovedný za 18% skleníkových plynov, viac ako všetka doprava na svete.

zdroj: FAO.org

Veľkochovy a zvierací priemysel je zodpovedný za 91% deštrukcie Amazonského pralesa.

Oppenlander, Richard A. Food Choice and Sustainability: Why Buying Local, Eating Less Meat, and Taking Baby Steps Won’t Work. . Minneapolis, MN : Langdon Street, 2013. Print.

Margulis, Sergio. Causes of Deforestation of the Brazilian Rainforest. Washington: World Bank Publications, 2003.

https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/15060

Kravy, ktoré chováme na jedlo na celom svete, vypijú denne 8.7 krát viac vody a zjedia 6.4 krát viac jedla, ako to, čo potrebujú všetci ľudia na svete.

“Our food our future.” Earthsave.

http://www.earthsave.org/pdf/ofof2006.pdf

Veľkochovy a poľnohospodárstvo so zvieratami je hlavným dôvodom za vyhynutím druhov, mŕtvych zón v oceáne, znečistením vody a ničením prirodzeného prostredia.

Oppenlander, Richard A. Food Choice and Sustainability: Why Buying Local, Eating Less Meat, and Taking Baby Steps Won’t Work. . Minneapolis, MN : Langdon Street, 2013. Print.

“What’s the Problem?” United States Environmental Protection Agency.

http://www.epa.gov/region9/animalwaste/problem.html

“Livestock’s Long Shadow: Environmental Issues and Options.” Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2006.

http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.htm

“Fire Up the Grill for a Mouthwatering Red, White, and Green July 4th.” Worldwatch Institute.

http://www.worldwatch.org/fire-grill-mouthwatering-red-white-and-green-july-4th

Oppenlander, Richard A. “Biodiversity and Food Choice: A Clarification.” Comfortably Unaware. 2012

http://comfortablyunaware.com/blog/biodiversity-and-food-choice-a-clarification/

“Risk Assessment Evaluation for Concentrated Animal Feeding Operations.” U.S. Environmental Protection Agency – Office of Research and Development. 2004.

http://nepis.epa.gov/Exe/ZyPURL.cgi?Dockey=901V0100.txt

Viac faktov na : http://www.cowspiracy.com/facts/

Zdravie:

Nielenže sú živočíšne produkty zbytočné pre naše zdravie, ale sú aj škodlivé. Zatiaľ čo, zdravá vegánska strava pomáha znižovať riziko srdcových ochorení, rakoviny, obezity a cukrovky.

A áno, všetko sa dá nájsť v rastlinnej strave- aj proteíny.

 

Takže prečo vegánstvo? Pretože je to správny životný štýl. Byť vegánom znamená neplatiť druhým za krutosť, násilie, znásilnenie a vraždu nevinných tvorov. Neplatiť za ničenie planéty - vyrúbanie pralesov kvôli chovu zvierat, vznik mŕtvych zón v oceánoch, znečistenie vody, vypúšťanie vačšiny skleníkových plynov. Neplatiť za ničenie nášho zdravia, za vznik chorôb a za našu smrť.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page